Söndagsutflykt Trälen – Marstrand – Rörtången

I går blev jag riktigt rastlöst, slängde iväg ett meddelande till brorsan på msn. Vi åkte mot Kungälv, och sedan mot Volvos gamla semesterparadis Trälen, en semesterö som Volvo utvecklade för sina anställda på 1950-talet. Med 1970- och 80-talen kom charterturismen, a la “Sällskapsresan”. Hösten 2006 spelade TV4 in en såpopera på ön.

Under mitten av 1990-talet säljer Volvo ön till privata intressenter, googlar man lite så dyker tralen.nu upp och sidan berättar att Fastighetenerna/ön har ägts av Trälens Byggnads AB sedan 1997.

Det är helt övergivet och förfallet. Paintballkrig har utspelats på platsen. Vandaler har tyvärr hittat till ön med och förstört mycket. I de flesta stugor är en del möbler kvar.

TV4 spelar hösten 2006 in en såpopera på ön.

Hursom, tog så klart bilder på denna intressanta ö, om lite kuslig men också spännande samtidigt.

Alla bilder finns på Flickr.

Efter Trälen åkte vi vidare en sväng förbi Marstrand men vände fort då vi ville bada. När vi var små hyrde vi en gammal fallfärdig stuga på Ödsmålsmosse. På vägen till badet tog vi en sväng för att se vad som står kvar.


Bommen står uppe, redo för sommargäster?


Det var inte mycket kvar av denna lilla stugby, toaletten och dushen….


…och karusellen…


Fågelbad?

Alla bilder.

Jag vet inte så mycket om denna lilla semesterby så om du som besöker vet något skoj eller intressant, lägg gärna en kommentar.

Efter denna lilla avstickaren åkte vi till Rörtången. Jag badade faktiskt, badkruka som man är. Lollo trodde så klart inte på mig.

4 replies on “Söndagsutflykt Trälen – Marstrand – Rörtången”

Hej
Jag och min fru var förra veckan och tog en nostalgisk promenad vid Ödsmålsmosse.
I slutet av 50-talet till 1963 så hade vi affären som låg 100 m från stugbyn. Jag spelade mycket fotboll nedanför den övergivna lampan du har fotograferat,(där var ett litet gärde som nu är igenväxt) och firade midsommar på det öppna fältet framför alla stugor.
Stugbyn gick under namnet “Rosengrens semesterhem eller stugby” Jag förmodar det var Rosengrens kassaskåpsfabrik som ägde byn, men jag är säker.
Det var på det sättet jag fick tag på din sida, för jag började leta efter lite mer historia om stugbyn, hur länge den fanns o s v. Men jag har tyvärr inte kommit längre för tillfället. Stugbyar drevs ofta som stiftelser förr, men vet inte hur man får reda på mer information.

Hoppas du får mer kommentarer på dina bilder

Christer Rämje

Hej,

Jag bodde där på 70-talet var väl 5-10 år något, min pappa jobbade på Rosengrens i Malung så jag minns att den hette Rosengrens stugby. Både kul och ledsamt att se bilderna, har svaga minnen från stället. Minns en liten vit stuga där dom hade en TV stående i och en massa stolar så många kunde sitta och titta samtidigt. Minns duschen och lilla karusellen.

Mvh
Peter

Min mormor ohc hennes man var dom som hade hand om rosengrens semesterby på somrarna minns när jag åkte dit runt 1990 talet och var där varje sommar när bertil hyrde ut stugor

Leave a Reply